Śruta rzepakowa

Jeśli Twoim zwierzętom przejadła się soja - zapraszamy do świata rzepaku!
Śruta rzepakowa na paletach - bigbag
Wyczyść

Śruta rzepakowa 36% białka

Powstała podczas produkcji oleju rzepakowego śruta to popularne wśród hodowców i przystępne cenowo źródło białka.

 

Zalety śruty rzepakowej:

  • ekologiczna i wolna od GMO pasza
  • spełnia nawet bardzo restrykcyjne wymogi mleczarń
  • nadaje się do karmienia wszystkich gatunków zwierząt
  • zawiera niewiele tłuszczu, ale dużo białka (min.36%)
  • jej stosowanie obniża koszty hodowli
  • zapobiega hipokalcemii u krów

5.00 out of 5
(1 opinia klienta)

Cena śruty rzepakowej:

10 worków (500kg)

1xBig Bag (1000kg)

20 worków (1000kg)

Ekspresowa dostawa

SAMOCHÓD Z WINDĄ

KONTAK TELEFONICZNY

 Jak powstaje śruta rzepakowa?

Nasiona rzepaku umieszczane są w prasie hydraulicznej, która wyciska z nich popularny olej. Pozostały po tym wyciskaniu produkt – makuch rzepakowy – poddaje się obróbce chemicznej (obniżając zawartość tłuszczu) i termicznej (zmieniając charakter białka), w rezultacie uzyskując śrutę.

Jakie zwierzęta żywić śrutą:

Występująca w postaci suchego proszku śruta jest jest produktem żywieniowym dla wszystkich zwierząt hodowlanych – bydła, trzody chlewnej, drobiu, koni, owiec, kóz i królików. Wysoka zawartość metioniny, czyli aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję mleka sprawia, że śruta rzepakowa jest szczególnie popularna wśród hodowców bydła mlecznego. Ze względu na swój skład zalecany w okresie laktacyjnym u krów mlecznych.

Śruta rzepakowa zawiera ledwie śladowe ilości tłuszczu, przez co jest świetną alternatywą dla drogiej, importowanej z Argentyny lub Stanów Zjednoczonych soi. Obecność magnezu, potasu i wapnia pozwala chronić krowy przed hipokalcemią, prowadzącą do odwapnienia organizmu, porażenia poporodowego, a nawet śmierci.

Skład śruty rzepakowej:

 

  • białko – 36 %Śruta rzepakowa - worek dłonie
  • tłuszcz surowy – 3 %
  • włókno surowe – 11,7 %
  • lizyna – 19 %
  • metionina + cystyna – 15,8 %
  • treonina – 15,8 %
  • tryptofan – 4,6 %

Przykładowe dawkowanie śruty rzepakowej

Śruta rzepakowa to produkt wysokobiałkowy, który źle dawkowany może skutkować przebiałczeniem.
Nadmiar białka może spowodować biegunkę, odwodnienie, a nawet śmierć zwierzęcia. Poprawne dawkowanie jest kluczowe również z innego powodu – białko to nadal jeden z droższych składników paszy. Warto mieć więc na uwadze nie tylko dobro zwierząt, ale i naszego portfela.

Przestrzeganie zaleceń pozwoli w pełni wykorzystać potencjał tkwiący w nasionach rzepaku. Istnieje jednak wiele czynników, które stanowczo ograniczają zastosowanie śruty rzepakowej w żywieniu zwierząt hodowlanych, m.in. zawartość glukozynolanów wnoszonych w tych paszach, ilość tłuszczy oraz włókna pokarmowego.

  • dla bydła mlecznego o masie ciała powyżej 80 kg można stosować do 20% śruty
  • dla jałówek dawka nie powinna przekraczać 25% w dawce
  • dla krów mlecznych i buhajków opasowych do 30% w dawce
  • świń młodych (prosiąt ssących i warchlaków) śruty rzepakowej nie stosuje się, podobnie jak dodatków zawierających duże ilości włókna, jak owies i jęczmień
  • dla tucznika dawka śruty rzepakowej nie powinna przekraczać 150kg na tonę, zaś u macior 50kg
  • dla królików poekstrakcyjna śruta sojowa nie powinna przekroczyć 15% udziału w dawce żywieniowej, choć według znawców może być najbardziej wartościowym składnikiem paszy pełnoporcjowej
  • dla owiec i kóz udział śruty rzepakowej w dawce nie powinien przekraczać 10%
  • dla drobiu (kur niosek) nie więcej niż 5% w dawce, gdyż stosowanie większej ilości może zmienić smak jajka

Jeśli masz wątpliwości, bądź pytania związane z żywieniem zachęcamy do kontaktu z doradcą żywieniowym VitalZAM pod nr. tel. 509 462 328

Masz pytania dotyczące żywienia śrutą rzepakową? Zadzwoń!

Nasi doradcy żywieniowi czekają na Twój kontakt telefoniczny lub e-mail od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 -18:00

żywieniowiec Piotr Głowienka

Piotr Głowienka

Doradca żywieniowy

Kontakt ikona telefon  509 462 328
 piotr.glowienka@vitalzam.pl

Przemek Kwarciany doradca żywieniowy

Przemysław Kwarciany

F.A.Q. Śruta rzepakowa – Najczęściej zadawane pytania

Jakie są koszty dostawy śruty rzepakowej w sklepie VitalZAM

 

Koszt dostawy śruty rzepakowej (cała Polska z wyłączeniem woj. Lubelskiego)

  • worki na palecie 500 kg – 150 PLN
  • worki na palecie 1000 kg – 170 PLN
  • BigBag 1000 kg – 170 PLN

UWAGA! Dostawa w 48 godzin – powiadamiamy telefonicznie o dostawie !

 

Koszt dostawy śruty (województwo Lubelskie)

  • worki na palecie 500 kg – 70 PLN
  • worki na palecie 1000 kg – 90 PLN
  • BigBag 1000 kg – 90 PLN

UWAGA! Dostawa w 48 godzin – powiadamiamy telefonicznie o dostawie !

 

Pakowanie śruty rzepakowej:

  • worki na palecie 50kg x 10szt. = 500 kg
  • worki na palecie 50g x 20szt. = 1000 kg
  • BigBag 1000 kg

 

Dostawa w 48 godzin przez kuriera – samochód z windą – powiadamiamy telefonicznie o dostawie!

Jaki jest dokładny skład śruty rzepakowej z oferty VitalZAM ?
  • białko – 46 %
  • tłuszcz surowy – 2 %
  • włókno surowe – 6,2 %
  • lizyna – 27,7 %
  • metionina + cystyna – 13,1 %
  • treonina – 17,7 %
  • tryptofan – 6,1 %

Metionina to związek chemiczny występujący m.in. w roślinach strączkowych i wspierający wiele naturalnych procesów zachodzących w organiźmie. Zakwasza mocz i żółć, zapobiegając wytrącaniu się złogów i chroniąc przed zakażeniem. Wzmacnia ochronę organizmu przed niekorzystnymi toksynami i wolnymi rodnikami. Wspomaga też regenerację skóry, włosów, kopyt i tkanki łącznej. U bydła mlecznego metionina zwiększa wydajność mleczną i zawartość białka w mleku.

Cystyna to aminokwas wspomagający wytwarzanie kolagenu, który jednocześnie chroni przed osteoporozą. Odpowiedzialna jest też za produkcję hormonów oraz ważnych białek.

Treonina to kolejny aminokwas kluczowy dla właściwej gospodarki organizmu zwierzęcia. Wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność i poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiegając gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie i przyspieszając ich trawienie.Niedobór treoniny uniemożliwia syntezę nowych białek mięśniowych, niezbędnych do wzrostu zwierzęcia.

Tryptofan to bodaj najważniejszy element składowy śruty sojowej. Bierze udział w produkcji białek, enzymów oraz tkanki mięśniowej. Trypofan wpływa również na laktację, reguluję przemianę materii i metabolizm węglowodanów. Poprawia odporność, zmniejsza nadpobudliwość, reguluje poziom neuroprzekaźników i bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, hormonu szczęścia odpowiedzialnego za dobre samopoczucie nie tylko zwierząt, ale i ludzi.

    Czy wasza śruta rzepakowa posiada certyfikat NON GMO?

    Śruta rzepakowa z definicji nie jest produktem genetycznie modyfikowanym. Co za tym idzie każda oferowana na rynku śruta jest wolna od GMO!

    Gdzie znajdę więcej informacji na temat śruty rzepakowej?

    Do Twojej dyspozycji jest nasz specjalista żywieniowy, który bardzo chętnie odpowie na wszystkie pytania związane z żywieniem przy pomocy śruty rzepakowej (i nie tylko). Pomoże ustawić dawkę żywieniową, doradzi w innych aspektach związanych z żywieniem bydła.

    Zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub przez e-mail:

    Piotr Głowienka
    tel. 509 462 328
    piotr.glowienka@vitalzam.pl

    Przemysław Kwarciany
    tel. 500 248 626
    przemyslaw.kwarciany@vitalzam.pl

    Sprawdź inne surowce białkowe i komponenty z naszej oferty

    Połącz wysyłkę w jedną i płać jeszcze mniej!

    0
      0
      Twój koszyk
      Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu