Gumy strzykowe. Pytania i odpowiedzi
W związku z dużą ilością zapytań naszych klientów w kwestii zmiany, jakości i rozmiarów gum strzykowych. Postanowiliśmy odpowiedzieć na nurtujące państwa pytania razem z kierownikiem serwisu dojarek Danielem Mazurem. – Na początku może wyjaśnimy czym są gumy strzykowe i dlaczego dbanie o nie jest tak ważne? –Daniel Mazur: Gumy strzykowe mają, jak żadne inne elementy urządzenia udojowego, bezpośredni wpływ na przebieg, wydajność oraz czas trwania doju, a także stan higieny i zdrowotności wymion. Wykonują one swoją pracę bezpośrednio w miejscu, gdzie technika kontaktuje się ze zwierzęciem. – Na co wpływają gumy strzykowe?? -DM: Odpowiadają one za ochronę strzyka przed działaniem podciśnienia, zapewniają prawidłowy obieg krwi oraz odpowiednią stymulację strzyków przez ich masaż. Poziom stymulacji determinuje wytwarzanie oksytocyny. Ta wpływa przede wszystkim na rozpoczęcie doju, uwalnianie mleka przez krowę, dzięki czemu nie mamy pustodoju. Dój na sucho jest bardzo szkodliwy dla strzyków i może spowodować mastitis. Właściwe przygotowanie krowy do doju oraz wybór odpowiedniego rodzaju gum strzykowych ma wpływ nie tylko na przebieg samego oddawania mleka, ale także na ilość i jakość uzyskanego surowca. –Co to jest mastitis? –DM: W stadach krów najpowszechniej występuje mastitis w postaci podklinicznej, bez widocznych objawów. Symptomami jest podwyższona zawartość komórek somatycznych w mleku i występowanie zarazków chorobotwórczych w wymieniu. Chorobę w tej postaci można stwierdzić na podstawie badania mleka za pomocą testu komórkowego, do którego służy przedzdajacz tacka, urządzenia elektronicznego, a głównie laboratoryjnego badania próbki mleka. – Jak zapobiegać tej chorobie? –DM: W profilaktyce wymienia najbardziej istotna jest higiena doju. Przed dojem przeprowadza się dokładne czyszczenie strzyków przy pomocy papierowych ręczników jednorazowego użytku, nasączonych środkiem dezynfekcyjnym. Środek dezynfekujący niszczy zarazki znajdujące się na strzyku. Po zakończonym doju, natychmiast po zdjęciu kubków udojowych, przeprowadza się dezynfekcję strzyków przez zanurzenie ich w odpowiednim preparacie, np. jodowym z dodatkiem pielęgnującym skórę. Chroni to otwarty kanał strzykowy przez 30 minut przed wtargnięciem bakterii. – Czy to wystarczy aby zapobiec mastitis? –DM: Absolutnie nie! W utrzymaniu zdrowotności wymienia duże znaczenie ma sprawność i higiena sprzętu udojowego. Dojarka mechaniczna musi mieć: prawidłowe i stabilne podciśnienie, prawidłową częstotliwość pulsacji, czyste i sprawne gumy kubków udojowych, szczelną instalację. Sprzęt udojowy powinien być regularnie kontrolowany a raz do roku poddany dokładnemu serwisowi. W związku z tym gumy strzykowe powinny być wymieniane co sześć miesięcy lub według wskazań producenta, albo po każdym stwierdzeniu popękań. Sprzęt udojowy po każdym użyciu powinien być myty i dezynfekowany. Jeżeli w czasie doju kubki udojowe zetkną się z legowiskiem muszą być wypłukane przed kolejnym nałożeniem. Do profilaktyki wymienia należy również utrzymanie higieny rąk dojarza, gdyż są one siedliskiem bakterii, które przenoszą się na wymiona i strzyki. – To już wiemy sporo. Zatem teraz jak dobrać odpowiednią gumę do wymienia? -DM: Odpowiednio dobrana konstrukcja gumy strzykowej pozwala w znacznym stopniu ograniczyć jedną z najważniejszych przyczyn mastitis – przepływ powrotny i związane z nim uderzenia zwrotne. Zatem wybór odpowiedniego rodzaju gumy ma kluczowe znaczenie w procesie udoju. Na rynku dostępnych jest wiele produktów. Przy zakupie odpowiedniego typu gumy strzykowej ważnym kryterium doboru powinien być kształt trzonu. Najwięcej jest tych o przekroju okrągłym, ale w ofercie kilku firm można znaleźć także i inne: z trzonem kwadratowym, trójkątnym lub nawet siedmiokątnym. Cechują się one różnym rozkładem nacisków masujących strzyki. Gumy powinny dobrze obejmować strzyk i równocześnie nie mogą powodować jego zgniatania. Innowacją w konstrukcji kształtu trzonu jest zastosowanie nowej geometrii – formy koniczyny. Jest to najbardziej optymalne rozwiązanie, gdyż strzyk szczelnie wypełnia trzon gumy (w przypadku trzonów kwadratowych i trójkątnych powstają szczeliny między strzykiem, a gumą: kanał powietrzny główka gumy – kanał mleczny).Guma okrągłaguma trójkątna -Czy rodzaj i jakość gumy z jakiej są wykonane strzyki również ma znaczenie?? -DM: Tworzywo, z którego wykonana jest guma strzykowa ponadto nie może wchodzić w reakcje z mlekiem, wodą oraz z preparatami używanymi do mycia i dezynfekcji instalacji udojowej. W stosunku do gum należy pamiętać o prawidłowej eksploatacji, która polega na okresowych przeglądach i wymianie (zgodnej z zaleceniami producenta). Standardowo przyjmuje się, iż powinny być zmieniane po 2,5 tys. dojów. W przypadku mniejszej ilości dojów, niezależnie od liczby wydojonych krów, powinno się je wymienić po 6 miesiącach. Warto zaznaczyć, iż gumy wykonane z tworzywa gorszej jakości posiadają krótszy okres eksploatacji i wymuszają częstszą niż dwa razy w roku wymianę, co w konsekwencji jest przyczyną podniesienia kosztów doju. Warto zatem używać oryginalne akcesoria. Eksploatacja obejmuje oczywiście także staranne mycie i dezynfekcję przeprowadzane po każdym udoju oraz sprawdzenie stanu technicznego raz na 3-5 tygodni. – W Internecie jest sporo opinii i informacji o gumach strzykowych z silikonu? Jak to przedstawia się w Twojej praktyce? -DM: W mojej prawie 18 letniej praktyce nie widzę znacznej różnicy między strzykiem wykonanym gumy a tym z silikonu. Jedyną zauważalną różnicą jest cena, gdyż te wykonane z silikonu są dwa razy droższe. Poza tym klienci , których obsługuje twierdzą, że gumą silikonowa nie jest zbyt dobrze tolerowana przez wymiona w zimie. Mianowicie guma z silikonu jest dużo chłodniejsza oraz nie potrzebnie „wspina się” na wymieniu powodując niepotrzebne zrogowacenia w wyższych częściach sutka. -Dziękujemy Ci za te wyczerpujące odpowiedzi.